Το στροφικό πέταλο του ωμου είναι μία ομάδα τεσσάρων τενόντων (υπερακανθιος, υπακανθιος, υποπλατιος, ελασσων στρογγυλος) που συμβάλλουν στην ομαλή κίνηση και λειτουργία του ώμου. Ο τραυματισμός – ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου είναι από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στον ώμο.
Ποια τα κυριοτερα αιτια τραυματισμου του στροφικου πεταλου;
η αρση βαρους, οι επαναλαμβανομενες κινησεις πανω απο το υψος του στηθους, πτωσεις, ή χρονια εκφυλιση λογω μικροτραυματισμων με τη παροδο του χρονου. Ο τραυματισμος του στροφικου πεταλου εχει αρκετες μορφες: απο απλη τενοντιτιδα, εως μερικη ή πληρη ρηξη ενος ή περισσοτερων τενοντων.
Ποια ειναι τα συμπτωματα που παρουσιαζονται;;
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ρήξης στροφικου πεταλου ειναι ο πονος στη προσθια ή εξω επιφάνεια του ωμού που συχνα αντανακλα μεχρι τον αγκώνα. Συχνα, ο πονος ειναι νυκτερινος και ξυπναει τον ασθενη. Ενω εμφανιζεται χαρακτηριστικα κτριως οταν ο ασθενης κανει δραστηριοτητες πανω απο το υψος του στηθους. Αλλα συμπτωματα ειναι η μυικη αδυναμια , ο περιορισμος του ευρους κινησης και η αισθηση τριξιματος με τις κινησεις.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Απαιτειται λεπτομερες ιατορικο και κλινικη εξεταση του ασθενους. Ο απεικονιστικος ελεγχος με υπερηχογραφημα ή μαγνητικη τομογραφια ειναι απαραιτητος.
Θεραπεια
Η αντιμετωπιση των τραυματισμων του στροφιξου πεταλου ειναι τοσο συντηρητικη οσο και χειρουργικη.
Μικρες, χρονιες ή μερικου παχους ρηξεις του στροφικου πεταλου μπορει να αντιμετωπιστουν συντηρητικα με αναπαυση και τροποποιηση δραστηριοτητων, αντιφλεγμονωδη φαρμακε, παγοθεραπεια, φυσιοθεραπεια και εγχυσεις βιολογικων παραγοντων (PRP).
Αποτυχια της συντηρητικής αντιμετώπισης, ολικού πάχους, οξείες ή μαζικές ρήξεις στροφικου πετάλου έχουν ένδειξη για χειρουργικη αποκατάσταση. Πραγματοποιείται αρθροσκόπηση του ώμου μέσω μικρών οπών δια των οποίων εισάγονται ειδικά εργαλεία, και επιδορθωνεται η ρήξη των τενοντων με την επανατοποθετηση τους στην ανατομική τους θέση και αφαιρέσει οποιοδήποτε περιττό κομμάτι οστού πιέζει τον τένοντα (ακρωμιοπλαστική).