Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μία ιδιαίτερα  επώδυνη πάθηση που χαρακτηρίζεται  από εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του ώμου (στροφικό πέταλο). αυτή η κατάσταση προκαλεί χημικό ερεθισμό, φλεγμονή, στένωση του υπακρωμιακιυ χώρου, οίδημα και δυσλειτουργία των τενόντων.

Που οφείλεται και ποια ακόμα συνήθως προβάλλει;

Η ακριβής αίτια της νόσου είναι άγνωστη. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 30 –  60 ετων και σε ασθενείς με ενδοκρινοπαθειες (σακχαρωδη διαβητη, θυρεοειδόαθειες).

Κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος στη προσθια ή εξω επιφάνεια του ωμου (ενιοτε νυκτερινος, σε προχωρημενες περιπτωσεις ακομα και σε ηρεμια), ο περιορισμος του ευρους κινησης και η μυικη αδυναμια.

Η διάγνωση γίνεται με μια απλή ακτινογραφία ή υπερηχογραφημα της πασχουσας περιοχης.

Η αρχική θεραπεία ειναι συντηρητικη και περιλαμβανει αναπαυση, ληψη αντιφλεγμονωδων φαρμακων, εγχυση κορτιζονης ή αλλων βιολογικων θεραπειων και φυσιοθεραπεια. Σε περιπτωση αποτυχιας των παραπανω μετρων, επαναλμβανομενων επεισοδιων ή συνοδων παθησεων (π.χ ρηξη τενοντα στροφικου πεταλου), ενδεικνυται η χειρουργικη αντιμετωπιση.

Κύλιση στην κορυφή
Μετάβαση στο περιεχόμενο