Η συνδακτυλία είναι μια από τις συχνότερες συγγενείς διαμαρτίες στο χέρι, με χαρακτηριστική εικόνα την ενοποίηση ενός, ή περισσότερων δακτύλων, είτε στο χέρι είτε στο πόδι, κι εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 2400 γεννήσεις (συχνότερα στα αγόρια). Η συνδακτυλία μπορεί να είναι πλήρης ή μερική, ενώ χαρακτηρίζεται απλή (αν αφορά ένωση μόνο του δέρματος) ή σύνθετη (αν συμμετέχει και το οστό).
Σε τι οφείλεται:
Σε ανεπιτυχή διαχωρισμό των δακτύλων λόγω κληρονομικού ιστορικού, γενετικής νόσου ή χωρίς σαφή αιτία κατά τη 5 η – 8 η εβδομάδα της εμβρυογένεσης.
Πώς γίνεται η διάγνωση της συνδακτυλίας:
Απαιτείται λεπτομερές ιστορικό και κλινική εξέταση του παιδιού. Ακτινογραφίες είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση οστικής συμμετοχής και τον προεγχειρητικό σχεδιασμό.
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της συνδακτυλίας:
Η θεραπεία είναι χειρουργική. Ο διαχωρισμός των δακτύλων γίνεται με ειιδκή χειρουργική τεχνική, όταν το παιδί είναι μεταξύ 6 και 18 μηνών. Αναλόγως το περιστατικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερο δερματικό μόσχευμα. . Στις περιπτώσεις που εμπλέκονται περισσότερα του ενός δάκτυλα, είναι δυνατόν να απαιτηθεί σταδιακός αποχωρισμός σε περισσότερες από μια επεμβάσεις, ώστε να μηδενιστεί, σχεδόν, η πιθανότητα απώλειας δακτύλου. Σε πιο σύνθετες συνδακτυλίες χρειάζεται να διαχωριστούν οστά, νεύρα, αγγεία και τένοντες